Verslag wrakduikavond 5 maart 2011

2 mei 2011 door Remy Luttik

Zaterdag 5 maart was het eindelijk zover, de wrakduikavond van Duikteam Zeester 2011 vond die avond plaats in Zuidbroek bij hotel Van der Valk. Na diverse organisatorische emails werd besloten om de voorbereidende werkzaamheden te beginnen om 13:00 uur. In eerste instantie had Klaas Koch zelf 15:00 uur in gedachten, maar volgens Theo Beelien, “The Nepcineast”, zou dat veel te laat zijn en konden we beter om 13:00 uur beginnen.

Om 13:00 uur was ik samen met Ton van Bedijk bij Van der Valk, waarna Klaas enkele minuten later arriveerde. We hebben toen de audioapparatuur uit de auto van Klaas geladen en toen was het wachten op de rest. Ton ging nog even verder, hij had bij zijn eigen bootje nog wat dingen te doen en zou later op de avond samen met zijn vrouw weer terugkomen.

Klaas en ik zijn begonnen met het plaatsen van de boxen en terwijl wij hiermee bezig waren was Jan Kruizinga ook gearriveerd. Toen we met ons drieën de boxen hadden geplaatst, hebben we eerst wat kopjes koffie naar binnen gewerkt en toen druppelden er steeds meer Duikteam Zeester leden binnen. Klaas was gestresst en de koffie kon Klaas niet rustig krijgen.

Want stress was er genoeg, we moesten de zaal opbouwen maar dan moesten we eigenlijk ook de beamer hebben zodat alles goed op hun plek zou staan. Probleem was dat Danny Huyge pas tussen 18:00 uur en 19:00 uur zou arriveren en zijn beamer zouden we ook gebruiken voor de wrakduikfilm van onszelf. Ook Henk Bos had geregeld dat er een beamer zou komen, alleen zou die ook pas om ongeveer 19:00 uur komen. Klaas vond dit allemaal maar niets en vroeg zich af of het allemaal wel goed zou komen. Gelukkig arriveerde Danny rond 18:00 uur en hebben we direct alles geplaatst en getest. Na wat gepuzzel met kabeltjes werkte alles gelukkig, met nog wel af en toe een kraakje en een piepje.

Er was een heel programma op papier gezet met een strak schema maar al gauw bleek dat dit niet haalbaar zou zijn. Theo van der Lei opende de wrakduikavond om 19:45 uur en gaf als eerste het woord aan Yvonne Koch, de oudste dochter van. Yvonne zou een speech houden over 20 jaar Zeester. Deze speech zou een kwartier tot twintig minuten duren en omvatte een selectie van de hoogte- en dieptepunten van 20 jaar Duikteam Zeester. De speech heeft uiteindelijk wel 40 minuten geduurd, maar Yvonne had nog wel zoveel meer kunnen vertellen en zelfs de hele avond had gevuld kunnen worden met de avonturen van Duikteam Zeester. Maar er moet wat overblijven voor de komende wrakduikavonden.

Toen  kwam onze Belgische vriend Danny aan bod, deze vertelde hoe een simpele foto de aanleiding kon zijn tot een gepassioneerde (wrakduik) hobby. Wij hadden hier helemaal geen problemen mee, want deze hobby heeft hem schitterende onderwaterbeelden opgeleverd welke hij bij ons kwam vertonen. Waarschijnlijk hebben we wel vaker filmwerk van hem gezien, aangezien hij deze expedities ook voor bekende televiesienetwerken maakt, onder andere National Geographic. Voor ons had hij een aantal filmpjes in gedachten van o.a. de SS Leopoldville en Truk Lagoon. Dit waren zeer duidelijke beelden, waarbij onze Nepcineast de hele tijd maar liep te mijmeren dat je daar toch over droomt van zulk mooi zicht.

Na Danny was er pauze, deze zou maar 20 minuten duren, maar ook dit liep iets uit.

Na de pauze kwam Hille van Dieren, lid van Duikteam Equador en eigenaar van het Wrakkenmuseum op Terschelling, iets vertellen over 20 jaar Klaas en zijn piratenbende. Het verhaal begon met de West Atleta, een schip vol Californische wijn, hier kon hij uitgebreid over vertellen, over de oude demente man die verantwoordelijk werd gehouden voor het verstoppen van een vat wijn in een kippenhok. Aan het einde bood Hille aan Klaas een aantal cadeaus aan, uit naam van de Terschellinger duikers.

Eindelijk was het tijd voor onze eigen film, de Nepcineast vertelde dat hij de film weer net op tijd had klaargekregen maar dat, alhoewel hij flink had geknipt en complete wrakken eruit had gelaten, de film alsnog op 80 minuten was uitgekomen. Daarom zou hij halverwege de film een korte pauze inlassen.

Na het einde van de film kwam Klaas nog even naar voren en riep Yvonne, Danny, Hille en de beide Theo’s naar voren en bedankte hun met een presentje voor hun bijdrage aan de wrakduikavond.

De avond was afgelopen, er was nog de mogelijkheid om in de bar wat te gaan drinken, terwijl wij alles weer opruimden zodat om 01:00 uur alles weer weg was. In de bar was het nog gezellig en werden de verhalen, onder het genot van een biertje, steeds sterken.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie