Theo Beelien

 

theo_beel001

Mijn naam is Theo Beelien en ik ben vanaf 1992 een vast lid van het duikteam Zeester. Vanaf 1992 maak ik ook video’s aan boord en daar maak ik ongeveer elke 2 jaar een wrakduik film van die we dan tijdens een grote bijeenkomst van wrakduikers in Groningen presenteren.

theo_beel002

Mijn eerste Noordzee duik maakte ik in 1986 na ongeveer 15 buitenduiken te hebben gemaakt in Zeeland en plasjes. Ik was rijp voor het echte werk vond ik ondanks mijn 1e ster IADS opleiding.
Mijn neefje, enkele leden van mijn duikvereniging en ik gingen duiken vanuit IJmuiden. We gingen met een aantal andere duikers van een NOB vereniging met een instructeur de Noordzee op. De wind was ongeveer 4 maar trok soms aan tot 5 en toen we op de duikplaats aankwamen besloten de NOB duikers onder aanvoering van de instructeur niet te duiken. Onverantwoord werd er gebruld maar ik was echter niet van plan om mijn eerste echte duik te laten verpesten door een beetje wind en zeker niet na het vroeg opstaan de rit naar de boot en 2 uur varen. Ook moest je toen nog een aantal mensen bij elkaar zien te krijgen om het totaalbedrag van de huur van het schip te delen tot een acceptabel bedrag. Dus ging ik met mijn neefje Eduard met onze super ervaring van 15 buitenduiken en nog eens 4 man van mijn vereniging te water op het “kolenschip” ergens op de Noordzee. De schipper dropte een afdaallijn op het wrak en dropte ons bovenstrooms zodat we naar de lijn toe dreven. De schipper ging benedenstrooms varen zodat toen wij bovenkwamen naar het schip toe dreven. Het was een fantastische duik en ik heb ervan genoten.
Ik had medelijden met mijn mededuikers van het NOB die door de strikte regels niet konden genieten van deze prachtige Noordzee duik.

theo_beel003

Vanaf die tijd was ik verslaafd en heb een aantal duikjes op de Noordzee gemaakt maar toen ik in 1990 naar Emmen verhuisde was het wel heel erg ver rijden voor een Noordzee duikje tot iemand mij het telefoonnummer van Klaas Koch gaf en in 1992 ben ik voor het eerst meegegaan met de Zeester.
Dat was kicken eindelijk iemand die ook “prettig gestoord” was en ook nog van wrakduiken hield. Maar helemaal top was dat hij bijna elk weekend ging duiken met zijn eigen schip en dat ik niets meer hoefde te plannen met ander duikers om een schip af te huren, gewoon bellen, komen en duiken…. heerlijk. Ook was de wind voor Klaas geen probleem en we doken soms wel met windkracht 7 wel uit het zuiden maar toch. Klaas duikt zelf uit hobby en wie meegaat doet dat op eigen risico dus niets moet maar als je van iets meer uitdaging houd dan kun je gewoon mee. Het grote voordeel van duiken boven windkracht 4 is dan dat er bijna niemand aan boord is dus….ruimte maar vooral sensatie. Onder water merk je er niets van je moet alleen zeer goed oppassen bij het te water gaan en eruit komen dat je de ladder niet tegen je snufferd krijgt.

theo_beel004

Ik heb in de loop der jaren enorm veel beelden gemaakt van de wrakken rondom de Nederlandse en Duitse eilanden en in Januari 2009 presenteerde ik alweer de 8e wrakduik film waarin ik onze avonturen met de Zeester laat zien.
Helaas duik ik de laatste jaren door werk en gezin wat minder maar probeer toch wel elk jaar een aantal keren mee te gaan en zeker met Hemelvaart en als het kan een week in de bouwvak en dat probeer ik erin te houden zolang ik kan en zolang Klaas het nog volhoud.

Theo Beelien,

alias: THE NEPCINEAST