Noordzee duiken 23 april Voorpostenboot

1 mei 2011 door Remy Luttik

Om kwart voor 7 verlaat de Zeester de buitenhaven van Lauwersoog om via de Waddenzee naar de Noordzee te stomen. Het plan is om daar te gaan duiken op een nog niet ge├»dentificeerde voorpostenboot uit de Tweede Wereldoorlog. Het wrak ligt niet zo ver uit de kust en dat komt Klaas Koch goed uit want hoewel hij op de Zeester zit, heeft hij ’s middags nog een belangrijke afspraak want hij moet op verjaardag bij zijn kleinzoon die alweer een jaartje ouder wordt.

Het vastleggen verloopt vandaag goed, alleen het zicht is een stuk minder dan op het wrak van de Augusta waar we gisteren op doken, het zicht bedraagt namelijk maar ongeveer 1 meter. Het wrak ligt op een diepte van 21 meter en de watertemperatuur bedraagt ongeveer 10 graden Celcius. Tijdens het duiken heeft Alle Kalverboer een afgeschoten huls van 15 millimeter gevonden.

En nadat iedereen een duik heeft gemaakt wordt de terugtocht naar Lauwersoog ingezet en rond 13:00 uur ligt de Zeester weer op zijn vertrouwde plekje bij het Booze Wijf. Klaas gaat direct richting zijn kleinzoon.

De rest houdt zich bezig met het stuurwerk van de Augusta. Met de kraan van de Bruinvis, het schip van Alle, wordt het stuurwerk van het achterdek van de Zeester gehesen. Wanneer alles klaar is bij de Zeester, zijn enkele duikteamleden nog even het zoute water gaan wegspoelen met een paar biertjes bij het Booze Wijf.

Bij het Booze Wijf staat een Flak (Flugabwehrkanone) die enkele jaren geleden van deze, onbekende, voorpostenboot is geborgen.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie