Wrakduiken 6 mei Sperrbrecher 161 Iris

13 mei 2011 door Remy Luttik

Het is vrijdag 6 mei 7:00 uur in de ochtend als de Zeester rustig de buitenhaven van Lauwersoog verlaat. Met het goede zicht onder water van de vorige dag in het achterhoofd, werd er besloten om te gaan kijken bij het wrak van de Bore VIII. Aan boord waren vandaag Klaas Koch, Henk Bos, Rob Arens, Jorne Dassen, Maarten van Baal en Wouter Mennen. De tocht naar het wrak verliep voorspoedig en zoals gewoonlijk was het weer kentering bij aankomst.

Bij het wrak aangekomen werd met het signaal van de zieke luchthoorn aangegeven dat de dreg overboord gegooid kon worden. Waarna even later Rob en Jorne hierlangs afdaalden om de ankerlijn op het wrak te zekeren. Klaas had de opdracht gegeven om bij een zicht van minder dan vier meter de boel weer omhoog te sturen, om daarna te kijken op een ander wrak of het zicht daar beter is. Toen Rob en Jorne via de ankerlijn bij de dreg aankwamen, bleek deze mooi in het wrak te liggen. Alleen het zicht was ongeveer één meter en daarop besloten Rob en Jorne deze duik te beëindigen en het op een ander wrak te proberen. Aan boord werd besloten om het een paar mijl noordelijker te proberen en zo werd er koers gezet naar het wrak van de Sperrbrecher 161 Iris.

Aangekomen bij het wrak van de Sperrbrecher Iris leek het zicht goed. Ook vandaag gold gewoon de regel dat de kentering bij aankomst was. Aangezien dit een stevige kentering was, voer Klaas over het wrak en gaf toen pas het signaal met de zieke luchthoorn. Ook nu gingen Rob en Jorne weer overboord om de ankerlijn op het wrak te zekeren. Aangekomen op de bodem was het zicht ongeveer 5 meter en was er geen wrak te bekennen. Rob en Jorne besloten om de dreg opnieuw te laten gooien en keerden terug naar de oppervlakte. Aan boord van de Zeester werd de ankerlijn weer in orde gemaakt en zodra dit klaar was, voer Klaas de Zeester opnieuw op het wrak aan en gaf het signaal om de dreg overboord te gooien.

En weer gingen Rob en Jorne een poging wagen om de ankerlijn op het wrak vast te maken. Wederom aangekomen op de bodem bevonden ze zich op een zandbodem met in de verste verte geen scheepswrak te zien. Rob en Jorne snapten het niet meer en besloten om alles voor de derde keer vandaag omhoog te sturen. Op het moment dat ze de hefballon aan het vullen waren en door de stroming meegevoerd werden, belanden ze alsnog op het wrak en konden de ankerlijn zekeren, nu kon er gedoken worden!

Henk ‘5o5’ had wel trek in een lekker maaltje en ging dus artefacten scoren voor de inwendige mens. Hij heeft 3 kreeften op het wrak gescoord. Een vrouwtjes kreeft bleek helemaal vol te zitten met eitjes en nadat Henk plechtig aan mevrouw kreeft had beloofd om terug te komen wanneer zij goed voor haar kroost zou gaan zorgen, werd deze weer overboord gezet.

Klaas had geen tijd om te duiken, hij was druk bezig met het herstellen van zijn GPS antenne, althans een poging hiertoe. Dit is uiteindelijk niet gelukt en hierdoor moest Klaas op de ouderwetse manier de terugweg naar Lauwersoog vinden alwaar ze rond 17:00 uur in de buitenhaven van Lauwersoog aankwamen. Die avond is er iemand langs gekomen om de GPS antenne weer te herstellen.

Foto’s: Rob Arens

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie