Wrakduiken 5 mei HMS E3

9 mei 2011 door Brenda de Vries

5 mei, Bevrijdingsdag, 08.00 uur ’s morgens. Het was een stralende ochtend, zonnig, geen wind, alleen een beetje frisjes. Er moesten zelfs nog autoruiten gekrabd worden voordat er richting Lauwersoog gereden kon worden. Aan boord van de Zeester waren Klaas Koch, Jorne Dassen, Alle Kalverboer, Henk ‘505’ Bos, Jürgen Gebauer en ondergetekende (Brenda de Vries). Klaas stelde voor om de Engelse onderzeeër HMS E3 te bezoeken waarop uiteraard niemand commentaar had.

Iets na achten werd er uitgevaren. Het is zo’n 3 uur varen naar de E3. Prachtig weer, zonnetje erbij, en een nagenoeg gladde zee, golfhoogte +/- 30 cm. Alleen Jürgen had toch last van deze golven. Maar gedoken werd er. Het schip werd in een recordtijd van nog geen 5 minuten vastgelegd. Daarna konden wij het water in. Het zicht was bijzonder goed, zo’n 15 meter. Beneden gingen de mannen uiteraard bezig met hun ‘projectjes’, en ondergetekende ging eens in alle rust het wrak verkennen. Prachtige krabben, anjelieren, steenbolken, vlokslakken, zeesterren en weet ik wat nog meer waren er te zien. Uiteraard ook een blik in de machinekamer geworpen. Helaas zat de eerste duik er te snel op.

Na een oppervlaktetijd van ong. 1.15 uur werd er aan een tweede duik begonnen. Jürgen vond nu wat leuks, het zou later volgens de anderen een onderdeel zijn van de toren van de onderzeeër. Helaas kreeg hij alleen een paar afsluiters mee naar boven en moest hij de rest laten liggen.

De buit bleek uiteindelijk te bestaan uit een paar patrijspoorten, een geweerkolf, en wat afsluiters. Op de terugweg probeerde Klaas om een stuk af te snijden. Helaas voor hem was het water een beetje te veel ‘eb’ waardoor de Zeester vast kwam te zitten. Na wat heen en weer gewurg werd besloten om toch maar om te varen. Om 19.05 uur waren we weer in de buitenhaven van Lauwersoog, want uiteraard zou er op 6 mei weer uitgevaren worden.

Tags: , , , , , , , ,

Een reactie op “Wrakduiken 5 mei HMS E3”

  1. Klaas schreef:

    Je bent wel een bofkont Brenda.
    Jouw 2e wrakduik en dan al op de E3 met een zicht van 15 M.

    Groet,

    Klaas

Geef een reactie