Wrakduiken 16 april onderzeeër HMS E3

19 april 2011 door Remy Luttik

Klaas Koch, die nu even meer dan twee weken met pensioen is, neemt het er goed van. Alweer is het de bedoeling om dit weekend op de Noordzee te gaan wrakduiken. Vrijdag 15 april in de middag belde ik Klaas op, hij was al aan boord van de Zeester. Het was een mooie dag en terwijl Klaas bij de Zeester in Lauwersoog is, belt zijn dochter Linda hem op en vraagt waar hij is. Het antwoord is natuurlijk op de Zeester, waarop Linda even langskomt om koffie te drinken. Ik vraag Klaas of er gedoken gaat worden dit weekend? Jazeker, antwoord Klaas. Weet hij al naar welke wrakken hij denkt te gaan? Dit weet hij nog niet, maar misschien gaan ze wel even naar de Engelse onderzeeër HMS E3, maar dat hangt er vanaf en Klaas zal het morgenvroeg pas definitief weten.

Zaterdag 16 april het is 06:45 uur in de ochtend, de Zeester verlaat haar ligplaats bij het Booze Wijf en vaart richting de sluizen. Aan boord is een klein groepje, ideaal om de Engelse onderzeeër HMS E3 te gaan duiken, dus wordt er koers gezet naar de HMS E3. Het is mistig en dit zal het de hele dag blijven. Tegen 10:15 uur komen ze bij het wrak aan.

Daar wordt door Klaas een signaal met de zieke luchthoorn gegeven als op zijn sonarapparatuur het wrak in beeld is, hét teken dat de ankerlijn met dreg overboord kan. Hierna dalen Henk Bos en Jorne Dassen via de ankerlijn naar beneden om daar de ankerlijn te zekeren op het wrak. Als dit gebeurd is dan wordt er een hefballon omhoog geschoten langs de ankerlijn als teken dat de ankerlijn gezekerd is. Nu kan Klaas de Zeester richting het ankertouw manoeuvreren zodat deze opgevist kan worden en de Zeester eraan vast kan worden gelegd. Als de Zeester eenmaal vast ligt zet Klaas de motor uit en kan het duiken voor de anderen ook beginnen.

Het zicht op de HMS E3, welke op 32 meter diepte bij hoogwater ligt, was ongeveer 4 meter. En hoewel Klaas sinds eind 1994 regelmatig op de HMS E3 duikt, zijn er in 2009 nog twee sextanten in één duik en bij elkaar liggend door Alle Kalverboer gevonden. Regelmatig geeft de HMS E3 nog artefacten prijs. De laatste keren dat er op de HMS E3 gedoken was, hadden de duikers diverse keren geprobeerd om de dieptemeter los te wrikken, zo ook dit weekend. Rob Arens kwam boven met 2 plaatjes, deze bevonden zich ter hoogte van het grote luik boven de machinekamer aan stuurboordzijde. Tevens vond hij vlakbij de periscoop aan bakboordzijde een periscoop training-doos.

Op de terugweg naar Lauwersoog wou Klaas de korte route onder Schiermonnikoog verkennen. Hier ligt geen betonning omdat de geul regelmatig veranderd. Dit had vandaag tot gevolg dat de Zeester vast kwam te zitten op een zandbank tussen Kuipersplaat en Schiermonnikoog, maar is uiteindelijk met opkomend water na een kleine 30 minuten weer in het geultje beland. Volgens Klaas heeft hij nu weer de beschikking over de juiste gegevens om de volgende keer deze route zonder problemen te nemen.

Tegen 17:30 uur waren ze weer in de visserijhaven van Lauwersoog, hier is Henk snel richting visrestaurant Sterkenburg gelopen om nog wat vis in te slaan. Teruggekomen met de buit, een zak vol met slibtong, werd deze gekruid en daarna in de pan gebakken.

Aan boord waren Klaas Koch, Rob Arens, Lukas Boer, Henk Bos en Jorne Dassen.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie