Programma Wrakduikavond 16 maart 2013

12 maart 2013 door Remy Luttik

Wrakduikavond 2013Op zaterdag 16 maart 2013 organiseert Duikteam Zeester weer een Wrakduikavond. Dit is een gezellige bijeenkomst van wrakduikers en andere geïnteresseerden, waarbij duikers en niet-duikers welkom zijn. Het organiseren van de Wrakduikavond is voor Duikteam Zeester de manier om onze hobby en de geschiedenis van de onderwaterwereld aan een groter publiek te tonen. De avond wordt aangevuld met presentaties o.a. verzorgd door amateurs, professionals en officiële instanties.

De Wrakduikavond is ooit ontstaan doordat Theo ‘De Nepcineast’ Beelien in 1993 het idee kreeg om een avond te organiseren waar hij zijn filmbeelden kon tonen aan het duikteam, Duikteam Zeester. Theo gaat al vanaf het begin met kapitein Klaas Koch en zijn schip, de Zeester, mee wrakduiken op de Noordzee. Theo’s grootste hobby is onderwaterfilmen en daarmee introduceerde hij bij café Moeke Vaatstra in het Groningse Zuidwolde in maart 1993 de eerste Wrakduikavond. Ongeveer 30 personen waren hierbij aanwezig, bestaande uit het duikteam en andere duikers, die wel eens mee gingen wrakduiken met de Zeester. De eerste Wrakduikavond was een succes en de jaarlijkse traditie werd een feit. De interesse bij andere wrakduikers en overige geïnteresseerden werd groter en daarom werd een jaar later de Wrakduikavond in buurthuis De Schakel te Groningen gehouden. Hier was ongeveer plaats voor 150 personen. In 2001 werd de Wrakduikavond naar Hotel Van der Valk te Zuidbroek verplaatst omdat ook buurthuis De Schakel te klein werd. Tegenwoordig komen er tussen de 200 en 300 personen op de Wrakduikavond.

Tot en met 1998 organiseerde Duikteam Zeester elk jaar een Wrakduikavond. Omdat dit elke keer veel werk met zich meebracht, heeft Klaas besloten om de Wrakduikavond om het jaar te organiseren. Een paar jaar later gingen onze collega wrakduikers van Northseadivers uit Noord-Holland ook een wrakduikavond houden en zo is er toch elk jaar een Wrakduikavond.

Dit jaar staat het volgende op het programma:

Programma 16 maart 2013

Maarten van Baal, o.a. van Duikcentrum De Tuimelaar, gaat een presentatie geven met filmmateriaal over zijn ervaringen met grotduiken in Yucatan, Mexico en wrakduiken in Kroatië op de Vis en de Cesare Rossarol.

Maarten van Baal

Han Schiet, werkzaam bij Mammoet Salvage, gaat een presentatie geven over de zoektocht naar de Zalinski en de Polar Mist met de bijbehorende berging van goud en zilver. Ook een lopend project, wrakopruimingen bij Maleisië, komt aan bod.

Han Schiet

Johan Opdebeeck, werkzaam bij de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) afdeling maritieme archeologie. Hij zal een presentatie geven over de IJsselkogge. Vorig jaar werd er onderzoek op dit wrak gedaan door ADC Maritiem en is er in de media veelvuldig gesproken over het wrak de IJsselkogge wat bij de haven van Kampen ligt.

Johan_Opdebeeck

Natuurlijk de film van Theo met (onderwater)beelden van de afgelopen jaren. Het is ook deze keer weer een verrassing voor de overige duikteamleden wat er nu weer in de film van Theo wordt vertoond. Website Holland Adventure Productions.

Ben Stiefelhagen en Klaudie Bartelink van Duik de Noordzee Schoon, Ben zal kort vertellen over de samenwerking tussen DDNZS en Duikteam Zeester en aansluitend zal Klaudie de film Expeditie Doggersbank-Ontdekking van een nieuwe wildernis inleiden.

Duik de Noordzee Schoon

Je kunt je nog opgeven voor de Wrakduikavond door Klaas Koch een email (klaas@duikteamzeester.nl) te sturen dat je wilt komen, inclusief het aantal personen en betaal 10 euro per persoon op de Wrakduikavond.

Voor meer informatie kijk op www.duikteamzeester.nl en www.facebook.com/duikteamzeester of bel Klaas Koch 06-23401498.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie