Wrakduikteam Zeester op DuikVaker 2013

27 januari 2013 door Administrator

In 2012 stond Wrakduikteam Zeester voor het eerst op de grootste duikbeurs van Nederland genaamd DuikVaker. Ook dit jaar staan we weer met een stand op DuikVaker 2013, welke plaatsvindt op 2 en 3 februari – Expo Houten.

Het duikteam bestaat uit een groep enthousiaste sportduikers, amateur archeologen. Sinds 1990 duiken ze met hun schip de “Zeester” van schipper Klaas Koch gedurende de maanden maart tot en met november op wrakken in de Noordzee. Hun doel: het opsporen, identificeren, inventariseren en uiteraard beschrijven van deze wrakken.

Tijdens de vele duiken die de teamleden op de diverse wrakken hebben gemaakt is er gefilmd en zijn er items geborgen. Deze worden geconserveerd en zorgvuldig beschreven. Voorwerpen zoals manometers – serviesgoed – telegrafen – scheepsbellen – kompassen worden regelmatig op exposities tentoongesteld. Exposities werden er gehouden in het Groninger Scheepvaart Museum en het Visserijmuseum te Zoutkamp. In de Expozee te Lauwersoog (de thuishaven van de “Zeester” en het team) is een permanente tentoonstelling ingericht.

Een selectie van items uit deze collectie wordt tijdens DuikVaker in de stand van de “Zeester” tentoongesteld. Er zullen een aantal duikteamleden aanwezig zijn om alle vragen te beantwoorden.

Tot ziens op de “Zeester” stand op de DuikVaker 2013.

.

 

Tags: , , , , , , , , ,

Een reactie op “Wrakduikteam Zeester op DuikVaker 2013”

  1. H.E.Mulder schreef:

    Al jaren ben ik geinteresseerd in de info m.b.t. scheepswrakken, welke rondom Nederland in de zee gezonken zijn. Info over deze wrakken is bijzonder interessant voor mij.!! Waarom, vraagt U zicht af. Inmiddels ben ik 79 jaar oud en heb als kind van 10 jaar toch iets beleefd in augustus 1945.
    Ik was namelijk geselecteerd in Amsterdam voor een gezondheidsverblijf van 4 maanden in Engeland. Op zichzelf was dit een unieke gebeurtenis net drie en halve maand na het einde van de WOII. Op zondag 28 aug.1945 om 08.00 uur stonden circa 450 Amsterdamse kinderen met hun ouders voor het Centraal Station te Amsterdam. Te wachten op het sein om in de speciaal gecharterde trein van Anmsterdam naar Rotterdam te reizen om aldaar in te schepen a.b. van het m.s. “Christiaan Huygens” en de oversteek naar Southampton te maken.
    Na enkele uren lang wachten werd uiteindelijk bekend gemaakt, dat de reis deze dag niet kon doorgaan door omstandigheden en enkele dagen uitgesteld werd. Nadat alle kinderen weer teruggekeerd waren in de woning, werd op de radio het bericht vrijgegeven, dat het genoemde passagiersschip op weg van Antwerpen naar Rotterdam nabij het eiland Tholen op een mijn gelopen was.
    Inderdaad op zondagochtend 28 augustus 1945 is het schip -na revisie in een dok te Antwerpen- op weg naar Rotterdam, om aldaar een transport van 450 kinderen naar Engeland te regelen.
    Het schip is destijds op een zandbank gezet(het maakte na de explosie van de mijn)veel water en men dacht het schip te redden. Plaats circa 14 mijl vanaf Neeltje Jans op een diepte van 15 meter. Op woensdag 5 september 1945 is het schip gebroken en zoals men het noemt vergaan tot wrak.
    Het verhaal wordt vervolgd met een opnieuw vastgestelde reisdatum begin september 1945 naar Engeland. Deze reis is gemaakt met het ms. “Johan van Oldenbarneveldt” wederom van Rotterdam naar Southampton.
    Dit schip werd bij de overvaart naar Engeland geescorteerd door Marine-schepen, waarschijnlijk van de Engelse en Nederlandse Marine.
    Ik ben dus zeer geinteresseerd in bijeenkomsten van “duikvaker”.

Geef een reactie