Verslag Duikvaker 2012

12 februari 2012 door Remy Luttik

Duikteam Zeester leden hebben weken met man en macht gewerkt aan een unieke stand voor op de Duikvaker en op vrijdagochtend 3 februari werd een nieuw avontuur gestart. Klaas Koch was om 07:30 uur bij ‘Manke Nelis’ in Bellingwolde en vandaar werd de reis richting Houten ondernomen. Er werd winters weer verwacht met veel sneeuw, maar daar hebben ze geen last van gehad, want tegen 10:00 uur stonden ze op de parkeerplaats bij de beurs alwaar het net begon te sneeuwen. De andere Duikteamleden die naar de beurs onderweg waren, hadden minder geluk maar uiteindelijk is iedereen veilig aangekomen.

Toen de twee busjes, waarin o.a. de scheepswand werd vervoerd, op hun plaats stonden in de hal waar onze stand zou komen, konden we allemaal beginnen om de stand op te bouwen. Of toch niet? Om de busjes op hun plek te krijgen, moest er tussen de stands door gereden worden en bij de stand van de organisatie van Duikvaker lag een mooi wit tapijt. Helaas stonden daar nu een aantal bandensporen op en daar was de organisatie helemaal niet blij mee. Dit moest hersteld worden en er werd een professionele tapijtlegger geopperd door de organisatie. Maar een doorgewinterde wrakduiker is soms weken bezig om een artefact te ontdoen van verontreinigingen (concretie, oxidatie, algen etc.) en zo’n stukje tapijt moet dan ook wel te conserveren zijn. Dus werd Klaas op pad gestuurd om een wondermiddeltje op te halen en zo ging Henk ‘5o5’ Bos de bandensporen te lijf. Als een professionele interieurverzorger werd het tapijt behandeld zodat er hoog bezoek ontvangen kon worden.

Ondertussen werd er hard doorgewerkt om de stand klaar te krijgen. Er moest nog een frame op maat gemaakt worden waar twee spandoeken tussen gespannen werden en daar bovenop weer een frame voor een spandoek van Duikteam Zeester, dit geheel zou boven de scheepswand komen. Toen het frame in elkaar op de grond lag, kwam er iemand met de opmerking dat dit nooit ging passen en dat je dat zo wel kon zien. Na wat verbaasde blikken dat dit kleine detail over het hoofd gezien was, werd het bovenste gedeelte van het frame weer verwijderd en kon het opzetten van de wand beginnen.

Tegenover onze stand stond Stichting de Noordzee met onder andere het project Bescherm een Wrak. Bij hun stand kon je, zonder te duiken, op de foto met een wrak. Ook Duik de Noordzee Schoon, een project van o.a. Ben Stiefelhagen en Klaudie Bartelink, was aanwezig met een stand op een paar meter afstand van de stand van Duikteam Zeester. Toen Ben Stiefelhagen ons kwam begroeten, kwamen direct de recente ontwikkelingen ter sprake. Beide partijen hebben hun kant van het verhaal toegelicht en zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat we allemaal hetzelfde doel hebben. Uiteindelijk moeten we allemaal zo verstandig mogelijk gebruik maken van de Noordzee.

Duik de Noordzee Schoon zoekt o.a. naar alternatieven voor een schonere zee, zoals afbreekbaar vistuig en lood vervangen door ijzer. Maar ook alternatieve methoden voor beroepsvissers en natuurlijke het verwijderen van visnetten van de wrakken. Ben Stiefelhagen heeft aan Klaas het boek Wrakken – Schatkamers van de Noordzee overhandigd, met daarin een persoonlijke boodschap voor Duikteam Zeester waarin hij hoopt op een goede samenwerking in de toekomst. Aan het begin van de avond was de stand klaar en zijn we richting het hotel gegaan. Zaterdag om 10:00 uur gingen de deuren van Duikvaker 2012 open en al snel werd er veel belangstelling voor de stand getoond en kwamen de complimenten van alle kanten. Het Duikteam stond (soms op de knieën zittend) iedereen te woord, van kleine kinderen tot aan exposanten, en gaf uitleg over de artefacten die tentoongesteld werden. Belangstelling was er ook van Prof.mr. Pieter van Vollenhoven die ook langskwam en gebiologeerd naar de diverse artefacten stond te kijken. Ook diverse Duikteamleden kwamen gezellig langs.

Zondag kwam Theo ‘Nepcineast’ Beelien, die momenteel een kwakkelende gezondheid heeft, met KJ langs. Ook deze dag was er weer een hoop interesse voor de stand van Duikteam Zeester, maar aan alle leuke dingen komt een einde en zo ook aan de beurs. Het afbreken en opruimen ging een stuk sneller dan het opbouwen. Juliette, een Antwerpse, kwam ook nog even bij het afbreken van de stand kijken. Toen ‘Manke Nelis’ haar ten dans vroeg, wat ze geen probleem vond, gooide hij zijn krukken aan de kant en werd er gedanst. Dat voelde vast beter dan een stel krukken.

Toen alles in de busjes en auto’s lag, werd er besloten om nog wat te drinken. Aangekomen bij de bar van de organisatie stond daar een dienblad met blikjes bier. Vincent vroeg aan de barman of hij deze kon pakken en de barman vertelde dat deze voor de directie waren, waarop Vincent een blikje opentrok en melde dat er geen directie was alleen een organisatie. Patrick van de organisatie vond dit niet zo fijn waarop Vincent snel een aantal sixpacks bier ophaalde. Klaas vroeg de organisatie of er nog veel klachten over Duikteam Zeester waren binnengekomen en kreeg te horen dat dit niet het geval was. Ook waren ze zéér te spreken over onze unieke stand en was het een echte publiekstrekker. Tevens werden we bijna verplicht om volgend jaar weer aanwezig te zijn! Klaas had dit wel gedacht en zou het wel bekijken en met een grote glimlach werd de terugreis aanvaard.

Duikteam Zeester wil de organisatie van Duikvaker 2012 hartelijk bedanken voor de uitnodiging voor deze zeer succesvolle beurs. We hebben onze sporen in ieder geval achtergelaten.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties op “Verslag Duikvaker 2012”

  1. Junior schreef:

    Mooi stukje Remy!

  2. Remy schreef:

    Dank je Junior.

Geef een reactie