Duikteam Zeester op bezoek bij de RCE

1 maart 2012 door Remy Luttik

Duikteam Zeester houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het duiken op scheepswrakken in de Noordzee. Vele wrakken werden in de loop der jaren bezocht en aan de hand van elke aanwijzing wordt gezocht naar de identiteit van het wrak. Ook artefacten spelen hierin een belangrijke rol en zo heeft Duikteam Zeester in de jaren een hoop mooie artefacten verzameld. Deze artefacten worden zo waar mogelijk overal ingezet om het verhaal van het wrak te illustreren. Diverse exposities zijn georganiseerd door Duikteam Zeester met onder andere onze vaste expositie bij het Booze Wijf in Lauwersoog.

In die jaren zijn er een hoop dingen veranderd. Moest Klaas vroeger nog een wrak met een DECCA opsporen, tegenwoordig is de Zeester uitgerust met een mooie sidescan sonar. Ook een automatische stuurinrichting genaamd Autoklaas is zo’n welkome aanpassing.

Wereldwijd komt er ook steeds meer aandacht voor cultureel erfgoed en de noodzaak om dit te beschermen. Met het ondertekenen van het Verdrag van Malta door Nederland heeft dit tot aanpassingen van de wet geleid.

Op de Duikvaker 2012 kwamen we in gesprek met Joop Coolen van de Stichting De Noordzee en kwam ook de huidige situatie aan bod. Ik heb aangegeven dat Duikteam Zeester graag met de RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) zou willen praten om te kijken hoe wij onze hobby binnen de grenzen van de wet kunnen blijven uitvoeren. Joop wilde wel proberen of er op korte termijn een afspraak geregeld kon worden met de RCE.

Via de mail was een afspraak met Martijn Manders en Johan Opdebeeck snel gemaakt en stond gepland op 29 februari om 10:00 uur. De 29ste was Klaas om 07:15 uur bij mij en werd de tocht naar Amersfoort ondernomen. In Amersfoort aangekomen had de TomTom er geen zin meer in en heeft Klaas Johan Opdebeeck opgebeld en heeft Johan ons naar de RCE geloodst.

Johan heeft ons opgehaald bij de receptie en via de koffiebar kwamen we in de ontvangstruimte. We hebben hier een prettig gesprek gehad, waarvan de details eind volgende week op onze website worden geplaatst.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie