Slecht weer voor nieuwsgierige mensen

26 november 2011 door Hans Bruins

Maar het net is boven,

Maandag 21 november 2011 om zeven uur door de sluis richting debuitenhaven omlangszij te gaan bij de ZK 40, een zetbootje van Heiploeg bemand door Urkers. De Urker visser was wat verlaat dus eerst maar eens koffie met gebak (uit doggy bag van Hans, overgebleven van een verjaardag).

Tegen half acht de haven uit, het zicht was niet meer dan een meter of 50, maar met hulp van de radar kon Klaas de groene ton net buiten de haven goed voorbij komen. Bij de Wierumergronden in westelijke richting boven Ameland langs richting Bornrif waar het wrak ligt de Panagatos waar de Urker z’n  net had verspeeld.

Met behulp van de sidescan al snel het net, waarschijnlijk gelocaliseerd, een geïmproviseerde ankerlijn (tros van ZK 40) gegooid en als eerste Johan over de reling om het net te zoeken en dan de ankerlijn aande korboom van het net vast te zetten. Ondertussen rondjes rond de boei varen om te kijken of er toevallig ergens een stuk touw van het net boven zou drijven tijdens de kentering, dit was niet het geval. Wat wel boven kwam was de zoeklijn, terwijl Johan nog aan de boei lag kwam de zoeklijn in de schroef en speerde de boei richting de Zeester uit de handen van Johan… effe peddelen dus. Eerst touw uit de schroef snijden, ankerlijn opnieuw gooien, Johan weer overboord, en vond het net binnen 2 minuten, deze lag 6 meter van de ankerlijn.

Via de communicatie kwam het verzoek om een ijzerzaag ??? Anton overboord met zaag, nadat Johan weer aan boord was vertelde hij dat de staalkabel rond de spanten van het wrak zat gedraaid. Op het blok nog extra een hefballon gezet zodat die goed uit het wrak zou zijn en er niet weer in vast kon slaan tijdens het hijsen.

Tijdens het aanvaren en hijsen van de ZK40 waren Johan, Martijn en Anton aan boord om die duffe Urkers te begeleiden (Urkers kennen 2 standen op een schuit 1 vol gas vooruit 2 vol gas achteruit). Ondanks alle goede wil bij de eerste keer aanvaren van de boei… veel te hard… de hele schuit over de boei, gelukkig alles nog heel. Anton overboord om de staalkabel vast te zetten en de rest is op de foto te zien.

Terug naar Lauwersoog dan maar weer, de mist begon aardig op te trekken en onder het genot van Bami en Nasi met een zoetje, zuurtje en kroepoek, kokkie 5o5 toverde het weer uit de keuken. Voor 19:00 uur door de sluis was de planning maar Robbegat had andere plannen, Klaas kon roepen wat die wou maar geen antwoord over de marifoon, dan maar in de buitenhaven…(shit eerst de auto halen bij het Booze Wijf).

Klaas, Henk, Martijn, Anton, Pim, Johan en Hans.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie