Dossier Bayern voorpostenboot WW2

11 december 2010 door Remy Luttik

Al meer dan 20 jaar duikt Klaas Koch met zijn Duikteam Zeester en zijn gelijknamige schip Zeester op scheepswrakken in de Noordzee, en dan voornamelijk boven de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland. De Nederlandse kust ligt bezaaid met scheepswrakken, van sommigen zijn de verhalen bekend, neem de Lutine of de drie kruizers (Aboukir, Cressy en de Hogue) bijvoorbeeld.

Van het wrak waar het in dit verhaal over gaat was weinig bekend, in eerste instantie was duidelijk dat het hier om een oorlogsslachtoffer moest gaan en dat het hier een zogenaamde voorpostenboot betrof. Vrij snel weet Duikteam Zeester dit wrak te identificeren maar vooral de later opgedoken artefacten, waaronder een aantal persoonlijke spullen, maken het tot een mooi wrak wat een mooi verhaal verdient.

Er zijn nu al een aantal weken verstreken na ons Stimon uitstapje op Schiermonnikoog. Tijdens dat weekend vertelde Klaas dat hij voor zijn duikclub, Miramar Groningen, een verhaaltje moest hebben voor het clubblad. Klaas zat er over te denken om zijn verhaaltje, wat hij enkele weken geleden gemaakt had, over de Bayern in te sturen. Dit verhaaltje was erg kort dus bood ik aan om een verhaal over de Bayern te maken.

Enige voorwaarde was dat het binnen 2 weken klaar moest zijn, want dan kon het nog in het laatste nummer van de Miramariaan geplaatst worden. Uiteindelijk is het gelukt en kon ik op tijd het verhaal insturen.

Nu heb ik dit verhaal ook op de website gezet en wel bij de “Bekende wrakken in de Noordzee“. Het is een wrak waar Duikteam Zeester regelmatig heen gaat en waar veel servies uit gekomen is. De meeste opgedoken spullen zijn te bezichtigen in het Booze Wijf te Lauwersoog of sinds november 2010 is er ook een gedeelte te bezichtigen bij het bunkermuseum Schlei te Schiermonnikoog.

Er valt nog zoveel meer te vertellen over de voorpostenboten, gelukkig duikt Duikteam Zeester regelmatig op voorpostenboten en zal ik in de toekomst weer andere wetenswaardigheden over deze schepen vertellen bij een andere voorpostenboot.

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie