Stimon zaterdag 20 nov. Schiermonnikoog

28 november 2010 door Remy Luttik

Het weekend van 20 & 21 november, de Stimon vergadert op Schiermonnikoog. Deze vergadering stond in het teken van het 25-jarige bestaan van de Stimon, Stichting Maritiem Onderzoek. Elk jaar probeert de Stimon, met behulp van de leden, een zo uniek mogelijke dag te organiseren. En elk jaar lukt het weer om een stukje geschiedenis te combineren met de vergadering, dit jaar was de bestemming dus Schiermonnikoog.

De organisatie werd dit jaar onder andere door Duikteam Zeester en met name door Kappie Lullo himself “Klaas Koch” verzorgd. En hij had dit tot in de details geregeld, Klaas hoefde zich geen zorgen te maken. Op het programma stond een bezoek aan het Tweede Wereld Oorlog bunkermuseum “Schlei“, een bezoek aan de voormalige strandreddingboot “Willem Horsman” en een volwassen-attractie genaamd “De Balgexpres“. De vergadering en het avondprogramma stonden gepland in het wereldberoemde Van der Werff hotel.

Ook had de organisatie geregeld dat de jachthaven toegankelijk was voor de wrakduikteams die met hun onderzoeksschepen naar Schiermonnikoog kwamen. Voor de “Wilhelmina” was zelfs een plekje geregeld aan de nieuwe steiger. Alles was tot in de puntjes geregeld, maar Duikteam Zeester zou Duikteam Zeester niet zijn wanneer alles volgens plan verloopt. Je raadt het al: Het werd een grote chaos, wat zelfs door de Stimon in de vergadering nog even werd medegedeeld. Maar het was de drukste en de meest gezellige vergadering. Eerst terug naar het begin…

Lauwersoog vrijdagavond, het is even voor 19 uur, éne Vincent ziet aan boord van de “Red Bad” een vouwfiets liggen, hé dat is handig op Schiermonnikoog, en dus zet éne Vincent de vouwfiets aan boord van de “Zeester”. Trossen los galmt er door de buitenhaven en daar vertrekt de “Zeester” richting de steiger van Rijkswaterstaat, hier zullen we wachten op Auwert Dijkstra en zoonlief Jan-Auwert die met de veerboot vanuit Schiermonnikoog komen om met de “Zeester” weer terug te varen naar Schiermonnikoog. Volgens Klaas ging Auwert mee voor de gezelligheid en om de weg in het geultje via een ton te wijzen die er niet lag enz…


Het begin van de overtocht loopt voorspoedig, maar vooral het laatste stuk is het lastigst, dit omdat de jachthaven van Schiermonnikoog een getijde haven is en je dus alleen met hoog water binnen kan lopen. Ook zijn er al boeitjes verdwenen, en aangezien de “Bruinvis” al vrijdagochtend naar Schiermonnikoog vertrokken was, hadden we begrepen dat er een aantal prikken gesneuveld waren. De “Zeester” steekt ongeveer 1,40m diep dus het is vooral van belang om in het geultje te blijven.

Even voor de jachthaven gaat het mis, de “Zeester” begint over het zand te schuren, we varen nog wel, we varen niet meer, we varen wel weer, nee hoor we liggen stil. Na een tijdje besloot Kappie om iedereen toch maar naar de boeg van de “Zeester” te sturen, in de hoop dat het genoeg is om weer in het geultje te komen. Volgens Auwert zitten we ver van het geultje verwijderd, Klaas vindt van niet, Auwert vindt 10 meter toch wel erg ver.

De “Zeester” staat al een tijdje te stampen maar we komen nog geen centimeter vooruit. Op een gegeven moment besluit Klaas om toch maar achteruit te slaan, dit lukt, we maken steeds meer snelheid, Auwert roept nog: Niet te ver Klaas!!! Maar toen was het al te laat, de “Zeester” lag in één keer stil, Klaas werd door de stuurhut gelanceerd en voor op de boeg leek het ook wel een bowlingbaan, Klaas had een Strike gegooid. Even later herhaalde dit ritueel zich en daarna had Klaas weer genoeg gebowld en loodste ons weer in het geultje waarna we heel langzaam de jachthaven van Schiermonnikoog binnen voeren. Ten tijde van Klaas zijn bowling carrière sliep Rambo in de rubberboot en heeft niets van alle commotie meegekregen.

Éne Vincent en Jerommeke vertrokken op hun geleende gestolen vouwfiets richting het dorp waar Jerommeke een onderkomen had geregeld. Ook andere Duikteam Zeester leden vertrokken richting het dorp. in het dorp waren ook andere duikers aanwezig die allen voor de jaarlijkse Stimon vergadering kwamen. Wij gingen eerst in het Boothuis kijken, daar sprak ik nog even met Theo Kooy, die vertelde dat hij die avond gasten had gehad in de Sapkûm. Het waren wrakduikers en op een gegeven moment lagen de vondsten die Theo had gedaan op de bar. De fototoestellen kwamen te voorschijn en alles werd vastgelegd, het was super gezellig, vertelde Theo Kooy.

Ook hebben we nog even een kijkje genomen bij het wereldberoemde hotel Van der Werff. Hier was het ook weer gezellig en hier was ook een grote groep duikers te vinden, mede omdat deze ook in het hotel sliepen. De eilandbewoners beginnen zich langzaam bewust te worden dat er een grote groep wrakduikers op hun eiland neergestreken was…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fq-KbvQ8Qts[/youtube]

Zaterdagochtend jachthaven Schiermonnikoog, aan boord van de “Zeester” begon het wat drukker te worden. Henk was met de afwas bezig en de koffie liep te pruttelen. De “Red Bad” lag nu ook in de jachthaven en het was een drukte van vanjewelste op de “Red Bad“, elk hoekje en gaatje werd gecontroleerd, wat zouden ze nou aan het doen zijn? Even later komen ze aan boord van de “Zeester” en leggen ze het verhaal uit aan Klaas, ze hadden een vouwfiets mee, maar die konden ze nergens vinden. Ze snapten er niets van, waarop Klaas vroeg of die misschien bij de oversteek van boord geslagen was? Onmogelijk volgens Hans, het was een vlak zeetje.
Later kwam een Duikteam Zeester lid in de kajuit, met zijn onderbroek achterstevoren en binnenste buiten, deze vrouwenversierder had wat uit te leggen!

Ondertussen liep Hans uit Haarlem Piet (de schipper van de Adriana) in het dorp en had het plan gevat om even te komen buurten op de “Zeester”. Lopend door het dorp, met de gedachte dat het wel heel ver lopen is naar de jachthaven, komt hij éne Vincent tegen. Die kennen elkaar al langer en ze praten even wat bij. Op een gegeven moment vertelt Hans Piet dat hij naar de “Zeester” toe wil maar geen zin heeft om dat hele stuk te lopen. Waarop éne Vincent zijn vouwfiets aan Hans Piet geeft en Hans Piet al zwaaiend afscheid nam van éne Vincent en richting de jachthaven fietste.

In de jachthaven zet Hans Piet zijn nieuwe vouwfiets op de steiger naast de “Red Bad“. Op een gegeven moment wordt door iemand van de “Red Bad” de vouwfiets opgepakt en aan boord gezet van de “Red Bad“. Hans Piet is het hier niet mee eens en loopt nog ff te tieren maar uiteindelijk komt hij toch aan boord van de “Zeester”. Daar werd ondertussen druk overlegd of er nog boodschappen moesten komen. Ja er moesten nog boodschappen gedaan worden maar wat… Bier maar wat nog meer? Bier… oké het boodschappenlijstje was gemaakt, zou de lokale supermarkt bezorgen?

Telefoonnummer van supermarkt Schut opgezocht en Henk ging bellen. Na een kleine 20 minuten wachten bleek het mogelijk te zijn om een aantal traytjes bier te laten bezorgen, waarop Henk nog angstvallig even verifieerde dat het hier wel om traytjes van vierentwintig stuks gaat en geen sixpacks. Ook vanaf de “Red Bad” kwam een bestelling door van een aantal traytjes bier. Dit alles zou voor 12 uur bezorgd worden, want om 13:30 moesten we bij het bezoekerscentrum zijn, want dan zouden de excursies van de Stimon vergadering beginnen.

Henk zijn ongelukje van een paar weken geleden was ook dit weekend regelmatig het onderwerp van het gesprek. Hierbij nog een foto van Henk zijn nieuwe manier van duiken.

Rond 13:30 uur werd duidelijk hoe groot de groep werkelijk was, want steeds meer en meer mensen verzamelden zich bij de oude brandweerkazerne waar de “Willem Horsman” tijdelijk onderdak heeft. Ook de “Balgexpres” stond er glimmend bij, je vraagt je af hoeveel onderhoud de eigenaar erin stopt om het er zo goed uit te laten zien in die zoute omgeving. De eerste groep werd met de “Balgexpres” over het strand richting het bunkermuseum “Schlei” vervoerd. De andere groep ging de “Willem Horsman” bekijken.

De tweede groep werd door een gewone stadsbus eilandbus naar het bunkermuseum “Schlei” vervoerd, waarna even later de eerste groep met deze bus richting de oude brandweerkazerne werd gebracht om daar de “Willem Horsman” te bewonderen. Nadat de tweede groep ook het bunkermuseum heeft bezichtigd, worden deze met de “Balgexpres” via het strand weer afgezet bij de oude brandweerkazerne. Waarna de groep richting hotel Van der Werff loopt waar de Stimon vergadering zal plaats vinden. Maar eerst even tijd om bij te komen met een natje en een droogje.

Bij zowel het “Schlei” bunkermuseum en de voormalige strandreddingboot “Willem Horsman” waren deskundigen aanwezig waar je vragen aan kon stellen. Hiervoor willen wij deze mensen bedanken omdat ook door hun bijdrage dit een geslaagd onderdeel van de Stimon vergadering geworden is.

De uiteindelijke vergadering begon met een glas prosecco champagne om het heugelijke feit van vijfentwintig jaar Stimon te vieren. Vooraf aan de toost werden enkele Duikteam Zeester nog uitgemaakt voor “vreselijke mensen” door de bediening, waar wij natuurlijk hartelijk om konden lachen. Na enkele openingswoorden schalmden de alom bekende meeuwen geluiden door de zaal, waarop éne Vincent roept “Ik was het niet”, schouderophalend. Wegens het 25-jarige jubileum hadden ze voor de leden nog een badhanddoek met Stimon erop geborduurd. Ook Backup-Rambo (Johan) heeft zich lid gemaakt, waarop uit de hoek van de “Zeester” geroepen wordt dat het nu wel uit kon omdat je een handdoek kreeg. Verder werden de nieuwe Stimon leden opgenoemd waaronder dus Johan ten Have.

Het vreemde was dat Auwert Dijkstra, de wrakkengek van Schiermonnikoog, welke al jaren mijn onderzoekspartner is met betrekking tot de maritieme geschiedenis, welke heeft bijgedragen aan diverse ontdekkingen die Duikteam Zeester heeft gedaan de afgelopen jaren, welke mede verantwoordelijk is voor de invulling en de organisatie van de Stimon vergadering te Schiermonnikoog en welke zich ook aangemeld had bij de Stimon als lid en de contributie had voldaan, toch niet werd genoemd als lid. De reden? Auwert zou niets met duiken te maken hebben?

Op de website van Stimon staat de volgende tekst:
Tot de donateurs van STIMON behoren de volgende groeperingen:
– Personen en/of organisaties die vanuit welke interesse dan ook voornamelijk duiken op scheepswrakken.
– Personen en/of organisaties met voldoende duiktechnische kennis en ervaring om uitvoering te kunnen geven aan maritiem archeologisch dan wel andere vormen van onderzoek.
– Personen en/of organisaties met belangstelling voor en ervaring in het onderzoek van archieven, zich bezig houden met de constructiemethoden van oude schepen, het verzamelen van gegevens over scheepswrakken op/voor de Nederlandse kust ten behoeve van geautomatiseerde gegevens ver- en bewerking, etc.
– Eigenaren van schepen van waar af duiken worden gemaakt en die al of niet zijn ingericht voor opsporen van wrakken en/of het doen van maritiem archeologisch onderzoek.
– Personen en/of organisaties die via donaties aan de STIMON hun instemming met de doelstellingen van de stichting betuigen en geïnformeerd willen blijven over het wel en wee van de stichting.

Auwert duikt niet, voor de rest voldoet hij wel aan alle eisen. Jammer!!! De vergadering had nog nooit zo lang geduurd en de opkomst was ook nog niet eerder zo groot. Het was chaotisch gezellig, de sfeer zat er goed in. Waar eerder in het verhaal te lezen is dat Klaas Koch alles perfect geregeld had, krijgt Klaas dit al een aantal dagen naar zijn hoofd geslingerd. De reden hiervoor is dat Auwert Dijkstra alles georganiseerd heeft voor Duikteam Zeester. Waar Klaas hem later nog eens vriendelijk voor bedankt via de mail met de volgende tekst: “Nogmaals hartstikke bedankt, alles was mooi geregeld, en dat nota bene met een arm.”


Op een gegeven moment werd er nog gevraagd of iemand wat had te melden, waarop in koor geroepen werd dat koperen Jan nog wat had, uiteindelijk is koperen Jan overstag gegaan en kwam met zijn verhaal. Jan vroeg zich af of andere duikers ook wel eens een Dipper gevonden hadden, hij had namelijk al een aantal keer diverse Dippers gevonden, zijn grootste vondst was één keer drie Dippers tegelijk. Jan vertelde dat hij eventueel wel een foto van een Dipper kon sturen voor op de website van de Stimon.

De zaal bleef stil, tot op een gegeven moment Hille van Dieren opstond. Hille van Dieren weet heel veel van de maritieme geschiedenis en begon te vertellen, zij hadden wel eens een emmer vol met Dippers gevonden. Iedereen zat vol spanning, want als iemand kon weten wat een Dipper was dan was dat wel Hille, toen kwam hij met de ontknoping.

“Een Dipper is de drol van de schipper!”

Ook de heer H. Eelman van Texel kwam met een heleboel anekdotes en bekrachtigde met stevige woorden hoe trots hij was op wat de Stimon in al die jaren had bereikt, en dat we vooral zo door moeten gaan met onze passie. Hiermee kwam de vergadering ten einde en werd er een filmcompilatie van Duikteam Zeester vertoond van de jaren 2000-2005. Deze filmcompilatie is door onze Nepcineast “Theo Beelien” gemaakt en duurde ongeveer 40 minuten. Hierna moesten wij de vergaderzaal verlaten zodat het personeel dit kon omtoveren voor het diner.

De tafels waren gedekt, de flessen wijn stonden op tafel, we konden plaatsnemen. Nadat iedereen plaats had genomen werd er door de organisatie gemeld dat iedereen zijn eigen consumpties moest bijhouden, voor de rode en witte wijn was dit € 2,50 per glas en bier of frisdrank € 1,90 per glas. Dit veroorzaakte een kleine commotie aan sommige tafels. Het voorgerecht bestond uit kippensoep, nadat deze op was gingen een aantal Duikteam Zeester leden via de nooddeur naar buiten om even frisse lucht te happen.

Het hoofdgerecht bestond uit biefstuk, en niet een klein stukje maar gewoon een goede homp vlees en deze was nog lekker ook. Hierbij werd salade, friet en spinazie geserveerd. Anton vond de spinazie ook erg lekker maar helaas was deze al weer op, maar direct werd er weer een nieuw bakje op tafel gezet, helaas voor Anton was deze al leeg voordat die bij hem kwam. Maar daar kwam al weer een bakje spinazie aan, ook deze keer probeerden diverse leden van Duikteam Zeester, deze uit de handen van Anton te houden, maar de bediening had dit door en bracht het bakje persoonlijk naar Anton. Ook dit jaar probeerde Klaas Koch het trucje met het zoutvaatje, deksel losdraaien en dan vragen of er nog iemand zout moet, en waar ook dit jaar dus niemand intrapt. Volgend jaar weer een nieuwe poging Klaas!

Toen de bediening met het toetje, milkshake, en toen deze op waren, bakjes met vruchten en slagroom, binnen kwamen brengen begon een aantal Duikteam Zeester leden te zingen “Lang zal je leven…” waarop de bediening niet meer wist waar ze aan toe was en steeds meer mensen begonnen mee te zingen. Waarschijnlijk waren ze al aan de groep wrakduikers gewend want ze raakten niet van hun stuk en gingen gewoon door met het uitserveren van het nagerecht.

Het natafelen ging ook niet zonder slag of stoot, éne Vincent begon steeds meer vrijheid toe te eigenen en op een gegeven moment werd er weer door de zaal geroepen dat wij éne Vincent bij ons moesten houden, waarop éne Vincent streng en daadkrachtig teruggeroepen werd en naar de hoek verbannen. Éne Vincent zou éne Vincent niet zijn wanneer dit een aantal keer die avond voorkomt. Op een gegeven moment moesten wij ons verplaatsen naar de bar en was er nog een optreden van het shantykoor.

Iedereen die het shantykoor heeft meegemaakt in hotel Van der Werff weet dat alle trossen los gaan dan, boven op het biljart wordt er uit volle borst gezongen en de hele zaal zingt dan mee. Diverse liederen passeren, de temperatuur stijgt naar extreme hoogte, iedereen zweet zich de pleuris maar het is gezellig, héél gezellig. Ook Klaas en éne Vincent gaan samen met Auwert Dijkstra een liedje opvoeren, bovenop het biljart staan ze uit volle borst te brullen en Schiermonnikoog wordt weer op de feiten gewezen, een grote groep wrakduikers is losgeslagen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_JBj0mH8gxU[/youtube]

Met het optreden van het shantykoor was de Stimon vergadering afgerond, alhoewel het verhaal hier nog niet mee afgelopen is. De avond was nog lang niet afgelopen en het feest ging tot in de laatste uurtjes door. Via een anonieme bron, ik zal hem hier verder noemen als X. Van koperen X kreeg ik het volgende te horen:

Duikers van Duikteam Zeester zijn echte bikkels, denk aan Rambo en Backup-Rambo. Zo ook het jongste Duikteam Zeester lid genaamd Jorne, deze kocht van Alle Kalverboer een droogpak rond 03:30 in de nacht, ze kwamen net uit de kroeg. Lukas Boer moest Jorne ondersteunen om bij de jachthaven te komen want deze was volgens Lukas letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Toch heeft Jorne rond 04:00 uur in de nacht zichzelf in het net aangekochte droogpak gehesen en is zonder handschoenen en cap de jachthaven in gesprongen om te kijken of deze droog bleef. Hij maakte een mooie commandosprong vanaf de “Bruinvis” en stond met zijn enkels in de zeebodem en tot de nek aan toe in het water, maar het pak was dicht en lekte niet, dus Jorne bleef droog. Dat zijn nou duikers van de “Zeester”.

Van Klaas Koch heb ik begrepen dat het verhaal iets anders in elkaar zat, het klopt dat Jorne midden in de nacht in een droogpak in de jachthaven van Schiermonnikoog is gesprongen, ook is de sprong vanaf de “Bruinvis” gemaakt, en ja hij stond met zijn enkels in de zeebodem, maar het droogpak was van iemand van de “Red Bad”. En Jorne heeft deze niet gekocht, alleen maar getest dus.

Foutje van mij (Klaas Koch). pak was toch van Alle.

Duikers van Duikteam Zeester zijn echte bikkels, denk aan Rambo en Backup-Rambo. Zo ook het jongste Duikteam Zeester lid genaamd Jorne, deze kocht van Alle Kalverboer een droogpak rond 03:30 in de nacht, ze kwamen net uit de kroeg. Lukas Boer moest Jorne ondersteunen om bij de jachthaven te komen want deze was volgens Lukas letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Toch heeft Jorne rond 04:00 uur in de nacht zichzelf in het net aangekochte droogpak gehesen en is zonder handschoenen en cap de jachthaven in gesprongen om te kijken of deze droog bleef. Hij  maakte een mooie commandosprong vanaf de “Bruinvis” en stond met zijn enkels in de zeebodem en tot de nek aan toe in het water, maar het pak was dicht en lekte niet, dus Jorne bleef droog. Dat zijn nou duikers van de “Zeester”..


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 reacties op “Stimon zaterdag 20 nov. Schiermonnikoog”

 1. Hans (duiktiem Adriana) schreef:

  Wat doet éne Vincent in een shirt van Onderwatersportvereniging Haarlem? Rondlopen in een Persona Non Grata shirt (dat kan ik nog begrijpen).
  Maar zich dan weer bij Duikteam Zeester opdringen.
  Dit loopt natuurlijk de spuigaten uit.

 2. Auwert schreef:

  Hé Remy,

  Die “heer H. Eelman van Texel”, was dat die duur uitziende meneer met een stropdas?

  Grt.
  Auwert

 3. Administrator schreef:

  Ja die bedoel ik Auwert.

 4. remy schreef:

  Hans, je hebt gelijk wat betreft éne Vincent, het loopt de spuigaten uit met die gast.

 5. ene Vincent schreef:

  Ja, mooi OVH shirt. Je komt zo nu en dan wat tegen hangend aan de waslijn als je veel onderweg bent in het westen. Ik mocht hem lenen.

Geef een reactie