Reddingboot “Willem Horsman”

25 november 2010 door Remy Luttik

Uit de Dorpsbode van Schiermonnikoog, 1 april 2001, geschreven door Peter Oosterloo

Reddingboot maakt laatste tocht door het dorp.
Woensdagmiddag 14 maart maakte de voormalige reddingboot, de “Willem Horsman” van Schiermonnikoog zijn laatste rit door het dorp. Traditioneel werd de voormalige reddingboot getrokken door de “schildpad”. In de herfst van 1998 werd de “Willem Horsman” door een in de haast in het leven geroepen stichting naar het eiland gehaald. Deze stichting, bestaande uit onder andere de heren Jan Fischer, Willem van der Boor, Hildebrand Abma en Clive Hellinga wil de voormalige reddingboot gaan gebruiken voor oefentochten vergezeld van publiek.

Het geratel van de rupsbanden op de klinkers in de streken deed vele eilanders de harten weer even sneller slaan. Even gleden de gedachten af naar vroegere tijden als de reddingboot uit moest rukken voor een reddingsactie of uitvoer voor een oefening. Grote drommen mensen liepen of reden dan achter de “Horsman” om hem te begeleiden naar het strand. Ook woensdagmiddag stonden vele eilanders en gasten in de streken te wachten op de komst van de “Horsman”.

 

Foto: Privé collectie Jan Groendijk

 

 

 

 

Een terugblik.
De “Willem Horsman” werd in 1956 in dienst gesteld en gestationeerd te Schiermonnikoog. De reddingboot was een geschenk van de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en is vernoemd naar de gezagvoerder van de Shell tanker “Ondina”, Willem Horsman. Deze overleed bij de heldhaftige strijd tegen twee Japanse hulpkruisers op 11 november 1942 in de Indische Oceaan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D1D8sjpCXZg&feature=related[/youtube]

Op 7 september 1956 werd door Ir. Schepers, toenmalig directeur van de Nederlandse Petroleum Mij, namens de in Nederland werkende Maatschappijen van de Koninklijke Shell Groep, de “Willem Horsman” op het eiland in dienst gesteld en overgedragen aan de toen nog K.N.Z.H.R.M. (Koninklijke Nederlandse Zuid Hollandse Redding Maatschappij). Nadat burgemeester J. Anker (vader van het beroemde advocaten duo), voorzitter van de plaatselijke reddingcommissie, zijn erkentelijkheid had betuigd voor het feit, dat de “Willem Horsman” op Schiermonnikoog werd gestationeerd, gaf de heer Jan IJjes Teerdstra, de 68-jarige schipper van de “Willem Horsman”, op karakteristieke wijze uitdrukking aan zijn blijdschap: “‘k Bin greatsk op de boat; in prachtskip”. Het bijna geheel uit scholieren bestaande muziekkorps gaf ter gelegenheid van de overdracht een concert waarna de nieuwe boot bezichtigd kon worden.

Foto: Privé collectie Jan Groendijk

Het schip is in zijn geheel van teakhout vervaardigd en heeft een lengte van 10,32 meter en is 2,83 meter breed, de diepgang meet slechts 0,60 meter. Vier dagen na de overhandiging voer de nieuwe reddingboot uit voor haar eerste actie. Hoeveel acties daarna nog zouden volgen is bijna niet exact te achterhalen. Het maakt mij echter wel nieuwsgierig. In januari 1986 verliet de “Willem Horsman” het eiland om in Egmond aan Zee gestationeerd te worden. In september 1992 werd de “Willem Horsman” voor een bedrag van 40.000 gulden verkocht aan de heer Heijst, een der directeuren van rederij Spliethof in Amsterdam.

Foto: Privé collectie Jan Groendijk

De “Willem Horsman” kwam de laatste jaren voor de definitieve verdwijning van het eiland in ’86 eigenlijk al niet meer in actie. De meeste acties werden ondernomen door de “Nine Anne”. Een veel kleiner en aan de veerdam gestationeerde open motorreddingboot. Naast de “Nine Anne” kon het eiland over een motorrubberboot beschikken die heden ten dage nog steeds gestationeerd is op het eiland. De “Nine Anne” werd door de jaren opgevolgd door de “Annie Jacoba Visser”, de “Jan en Titia Visser”, en het huidige schip de “Koning Willem I” een schip dat de vrijwilligers toch niet meer willen missen.

Foto: Privé collectie Jan Groendijk

De toekomst Wat vroeger niet mogelijk was is binnenkort wel mogelijk, tijdens de oefentochten kan het publiek in beperkte aantallen mee aan boord voor een tocht. Het is de bedoeling om regelmatig voor eilanders en gasten vanaf het Noordzeestrand oefentochten te gaan maken. De bemanning van de “Willem Horsman” zal voornamelijk bestaan uit “oud” bemanningsleden van de KNRM die vroeger ook deel uitmaakten van de bemanning van de “Willem Horsman”.

Foto: Privé collectie Jan Groendijk

Naast het schip is in 1998 ook een trekker naar het eiland gekomen om het schip te kunnen lanceren in zee. Niet de oude vertrouwde “schildpad” kwam terug, deze staat in het museum, maar een vervangend exemplaar heeft haar plaats ingenomen. Het afscheid van de “Willem Horsman” viel bij vele eilanders erg zwaar in 1986. Het verdwijnen van de “Willem Horsman” heeft in die tijd voor veel commotie gezorgd op het eiland. Een jaar voor het ’tijdelijk’ verlaten van het eiland werd al een actie ondernomen om de reddingboot voor het eiland te behouden. Inspanningen van diverse eilanders werden toen echter niet reëel geacht. Wat toen niet lukte is in 1998 wel gelukt. Na ruim dertien jaar verwijderd te zijn geweest kunnen de eilanders binnenkort weer genieten van ‘hun’ vertrouwde reddingboot. De oefentochten zullen worden gemaakt vanaf het Badstrand. Hier heeft de “Horsman”, zo wordt hij in de volksmond op het eiland nog steeds genoemd, een onderkomen gekregen in een voormalige bunker.

Foto: Privé collectie Jan Groendijk

Foto: Privé collectie Jan Groendijk

Tags: , , , , , , , ,

4 reacties op “Reddingboot “Willem Horsman””

 1. R.Y. Horsman schreef:

  Ja dit is heel leuk , ik was de boot al een tijdje uit het oog verloren de laatste keer zag ik hem in Egmond
  en ik heb hem ooit eens in Amsterdam zien liggen, maar hij is er dus nog steeds.
  Mischien kom ik van de zomer wel even langs.

  Hartelijke groeten Rene Horsman

 2. Bert Haar schreef:

  ik weet het nog als de dag van gisteren dat ik in Elim op
  Schiermonnikoog zat, vermoedelijk 1960 of 1961,we moesten elke middag een uurtje naar bed, maar op een keer, wij lagen er net in, moesten wij er snel weer uit en ons aankleden, want de reddingsboot moest naar zee, dit heeft een heel diepe indruk op mij gemaakt, als kleine jongen, en tot nu toe altijd bijgebleven, dat gerammel van die rupsen over de stenen van de Badweg, met vriendelijke groet van Bert

 3. jan hoekstra schreef:

  beste mensen,deze zomer waren mijn vrouw en ondergetekende ,na jaren ,terug op schiermonnikoog en we zagen op de braderie-avond die mooie willem horsman terug.al sinds 1958 kwam ik op schier en behoud fantastische jeugdherinneringen aan dit mooie eiland.ik heb de oude teerdstra nog gekend en heb enkele malen mees toxopeus in bornrif ontmoet,alsmede meerdere befaamde eilanders van toen,martin van waning en louise mellema.inderdaad,ikheb meerdere keren de willem horsman naar het strand zien gaan,op oefentocht.het is ook nu nog een prachtig schip.het zou als model kunnen dienen voor een super cabin-sloep.met vriendelijke groet,jan hoekstra,wormer

 4. Dik.Korving schreef:

  Met veel plezier heb ik de gehele website bekeken en gelezen prachtige foto’s en verhalen . zou wel wat foto’s willen ontvangen (bestellen ) voor mijn Archief . ik verzamel alles van de KNZHRM.

  met vriendelijke grt . D.Korving kleinzoon Mees Toxopeus..

Geef een reactie