Reddingboot “Gebroeders Luden” weer in aktie

28 januari 2010 door Remy Luttik

Denen lopen vast in het ijs.
Lauwersoog, 26 januari 2010.

Vanochtend omstreeks 9.30u werd de bemanning van het station Lauwersoog gealarmeerd. De prio 2 melding betrof een “vaartuig vast in het ijs”. Gezien de winterse omstandigheden van de afgelopen weken ligt de voormalige mrb “Gebroeders Luden” momenteel stand-by op het station Lauwersoog. Sinds vorig jaar maakt de KNRM op deze manier dankbaar gebruik van de aanwezigheid van de “Gebroeders Luden” op Lauwersoog.

Nadat de bemanning was gearriveerd zette de “Gebroeders Luden”, voor de tweede maal dit jaar in een KNRM actie (vorige week sleep-assistentie voor visserskotter), de koers naar het schip. In het begin van de Zoutkamperlaag was de Deense visserskotter RI524 vastgelopen in het ijs. Assistentie van de reddingboot was gewenst en werd dan ook gevraagd via de Verkeerspost Schiermonnikoog. De “Gebroeders Luden” kan in deze omstandigheden nog goed varen en heeft in het verleden ook vaak dienst gedaan als begeleider van schepen in soortgelijke weersomstandigheden zoals nu.

De 53 ton massa van de “Gebroeders Luden” doet op de reis naar de kotter zijn werk. Weliswaar soms met enige tegenstand geeft uiteindelijk het ijs de strijd op en vervolgt de “Gebroeders Luden” onder protest van krakend en scheurend ijs zijn koers. In het begin van de Zoutkamperlaag komt het aan bij de Deense visserskotter. Al hoewel zij niet volledig vast zitten kunnen zij niet zonder begeleiding zelf hun vaart voortzetten naar de haven van Lauwersoog. In het kielzog van de “Gebroeders Luden” vaart de RI524 zelfstandig op eigen kracht. Zij wordt voorgegaan en begeleid tot in de visserijhaven van Lauwersoog. Na het afmeren en uitwisselen van de gegevens keert de “Gebroeders Luden” behouden terug op het station. With compliments to the Luden and his crew; good job!

bron: www.knrm.nl

  • knrm
knrm

Tags: , , , , ,

Geef een reactie