Stimon weekend en duiken “Scharnhorst”

27 november 2010 door Remy Luttik

Het Stimon-weekend stond voor de deur, Klaas had die vrijdag vrij en had voor de liefhebbers een duik gepland op de Noordzee, voor hij met zijn “Zeester” en zijn piratenbende (Léés wrakduikers) ’s avonds richting Schiermonnikoog opstoomde om daar de volgende dag mee te delen aan de Stimon-vergadering.

Het is 08:30 uur wanneer de “Zeester” rustig stampend de binnenhaven van Lauwersoog verlaat, de vaste ligplaats bij het “Booze Wijf” achter zich latende, de “Zeester” zal maandag pas weer op zijn vaste plek terug komen. Via het Plaatgat wordt het ruime sop gekozen, op weg naar een positie waar waarschijnlijk 53 graden en 6 graden in voor komt, maar posities zeggen mij niets!

Wrakken daarentegen weer wel, en Klaas had koers gezet naar de “Scharnhorst”. De “Scharnhorst” was als visstoomtrawler gebouwd en werd op 20 oktober 1915 in dienst genomen bij het ‘Vorposten Flottille der Ems’. Anderhalf jaar later, het is dan 20 mei 1917, loopt de “Scharnhorst” op een mijn. Hier kwamen 9 man bij om. De “Scharnhorst” is gebouwd door Schiffbaugesellschaft Unterweser met bouwnummer 120. Uitgerust met een Tripple Expansion Stoommachine welke een vermogen van 400 ipk kon leveren waarmee 10 knopen gehaald kon worden. Het schip was 38,92m lang en 6,88m breed.

Om 10:30 uur waren we bij het wrak aangekomen, en je raadt het al, kentering bij aankomst! Rambo en Backup-Rambo waren ook sinds een half jaar weer van de partij, Backup-Rambo zou vastleggen, hierbij heeft Johan het record vastleggen overtroffen, de rode hefballon kwam al na 35 minuten naar boven. Volgens Klaas lagen ze normaal binnen 10 minuten vast. Er liep 0,5 knopen stroming, volgens de jongens nam de stroom toe in plaats van af. Dat klopte ook wel want de kentering was volgens Klaas zijn getijdenboekje pas om 15:30 uur. F*ck de kentering!!! Kentering bij aankomst!!!

Het zicht onder water onder water bedroeg minder dan 1 meter, ook de watertemperatuur begint aardig te dalen. Waarop iedereen het met 1 duikje wel weer gezien had en waarna de terugreis naar de buitenhaven van Lauwersoog werd ingezet, om daar te wachten op de rest die ’s avonds meegingen naar Schiermonnikoog voor de Stimon bijeenkomst.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie