Hugo Geijteman †

Hugo foto1Haarlem 4 november 1945 – Noordzee 11 mei 2008

Hallo, ik wil mij even voorstellen, mijn naam is Hugo Geijteman uit Haarlem.
Ik ben 60 jaar en nog altijd duikgek. Ik heb mijn eerste onofficiële duik in 1969 in Spanje gemaakt. Tijdens mijn vakantie mocht ik onder begeleiding een duikje maken naar 6 meter diepte (Costa Brava). Daarmee is het virus toegeslagen. In 1974 ben ik lid van een duikclub geworden en op 30-04-1975 maakte ik mijn eerste officiële duik in de Sloterplas bij Amsterdam. Waar ik de smaak echt te pakken kreeg was op 18-06-1975 toen ik mijn eerste Noordzee duik maakte, dit was op bootje omgekeerd die voor Zandvoort ligt. Ik ontmoette op de duikclub een heel actieve duiker, Peter Scholten genaamd, die schoolmeester in Groningen was, die heeft mij de fijne kneepjes van het wrakduiken heeft bijgebracht. Samen hebben wij geprobeerd een wrak die ter hoogte van Wijk aan Zee lag, de Baloeran, te ontdoen van zware metalen (toen was ik dus al met het milieu bezig).

De Baloeran, een passagiersschip voor Indie vaarten gemaakt en in Duitse dienst daar gesneuveld is. De duiktochten werden gemaakt op een vlot van twee starfighter tanken, dat werkte goed. Na een aantal jaren kocht ik een tupperware boot, waarmee we een beetje verder op zee gingen, 1 van de mannen kocht een tweede hands Decca, voor het eerst doken we op wrakken waar geen ton op lag. De sensatie was overweldigend, de patrijspoorten en de telegrafen voor het oprapen.

Hugo foto3 Hugo foto7 Hugo foto4

Weer later werd de tupperware boot ingewisseld voor een sloep, waarmee strooptochten werden ondernomen. Tussen die strooptochten door maakten we duiktochten met kotters, zoals de Osmanie en de Adriana, en voor de koude winterdagen was een snelle loodsboot ter beschikking voor de duikerij. En natuurlijk was er ook nog Henk Lens met zijn schip de Brugge.

Hugo foto6 Hugo foto5 Hugo foto9

We kwamen er wel achter dat het koperwerk niet groeit op de zeebodem. Het werd een beetje minder en inmiddels hadden mijn meeste duikmaten een andere hobby gevonden. Er kwam een nieuw lid bij ons op de club, die ik al een keer getroffen had op de boot van Henk Lens, de Brugge. Dit nieuwe lid die luistert naar de naam Marcel Rem, een duiker die er vanaf het eerste uur bij was toen Klaas Koch met zijn schip de Zeester begon uit te varen om duiktochten te ondernemen boven de Wadden eilanden. Marcel liet mij kennis maken met Klaas Koch, en mijn eerste duik met de Zeester was op 14-06-1997. En wel naar de E3, nou ik was meteen verkocht. Dit soort wrakken bestonden bij ons voor de Noord-Hollandse kust niet. Ook heb ik nog een keer een klusje met Klaas Koch en zijn duikteam gedaan, de Kerwood was dat maar daar word ik toch te oud voor. Al die spullen aan boord brengen is toch een hoop werk, en op die grotere schepen leg je zo slecht vast.

Hugo foto8Persoonlijk vind ik de voorposten boten erg leuk om op te duiken, alhoewel een oude Kruizer uit de Eerste Wereld Oorlog is ook niet te versmaden. Maar daar word je ook onrustig van, er ligt zo’n hoop oude rommel op dat je niet weet wat je mee omhoog wil nemen. Maar je kunt natuurlijk ook altijd visjes gaan kijken, ook leuk hoor!!!. Verder hoop ik het nog een paar jaar vol te houden.

Hugo Geijteman.